Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Talian Penting 03-2147 9000 | webmaster@dbp.gov.my |     
   
   
Laman Web Rasmi
Dewan Bahasa dan Pustaka                           

                                                                                                                                                                                             Soalan Lazim      Hubungi Kami      Aduan dan Maklum Balas       Peta laman

KUMPULAN NASYID

 KUMPULAN NASYID
Laman Utama  Profil  Album  Berita  Galeri  Hubungi Kami

 

Kumpulan Nasyid Rawdah Dewan Bahasa dan Pustaka telah di tubuhkan pada tahun 1992.  Sejak penubuhannya kumpulan ini telah menerpa beberapa kejayaan yang membanggakan dan secara tidak langsung mengangkat imej korporat Dewan Bahasa dan Pustaka.  Antara kejayaan yang dicapai ialah Johan Pertandingan Nasyid Peringkat Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Naib Johan Pertandingan Nasyid Kebangsaan pada tahun 1993, Johan Pertandingan Nasyid Peringkat Kebangsaan pada tahun 1993, Johan Pertandingan Nasyid Peringkat


KUMPULAN NASYID RAWDAH

Kebangsaan pada tahun 1994, Johan Festival Nasyid Peringkat Kebangsaan pada tahun 1998 (Kategori Tradisi) dan Kumpulan Nasyid Jemputan bagi Festival Nasyid Negeri Sabah pada tahun 1997.  Kumpulan ini juga telah beberapa kali diundang oleh Jawatankuasa Pusat Tilawah Al-Quran Peringkat Antarabangsa untuk membuat persembahan sempena majlis tersebut,  Johan Festival Nasyid Kebangsaan pada tahun 1999 (Kategori Moden) dan pada tahun 2002, kumpulan nasyid ini telah mendapat Anugerah Lirik Terbaik dalam Festival Nasyid Peringkat Kebangsaan kali ke-13.

Kumpulan ini dibimbing serta asuhan Yg. Bhg. Tuan Haji Mahzan Manan K.M.N. iaitu seorang pencipta, penggubah dan penulis lirik terkenal tanah air dan juga seorang tokoh dalam bidang nasyid, manakala Pengurus Kumpulan ini ialah Hajah Zaiton Haji Ajamain.

MATLAMAT PENUBUHAN
Matlamat kumpulan ini ialah untuk membawa mesej pemikiran Islam, melalui konsep berhibur dalam zikrullah.  Harapan kami ialah semoga konsep ini turut sama diperjuangkan oleh para pendukung salah satu genre hiburan yang kian diminati kini iaitu nasyid.  Kita yakin jika konsep ini dapat didukung bersama oleh seluruh kumpulan nasyid  bermakna masyarakat akan berjaya dibentuk untuk mendapatkan hiburan yang tidak melalaikan.  Malahan akan terbentuklah masyarakat yang sentiasa prihatin terhadap aliran hidonisme yang kian mengancam umat Islam kini.

Sebarang pertanyaan sila hubungi talian telefon: 03-21483018, e-mel: rawdah@dbp.gov.my

 

Kumpulan Nasyid Rayyan Dewan Bahasa dan Pustaka, telah ditubuhkan pada 6 Februari 2004.  Kumpulan ini adalah di bawah naungan Y. Bhg. Dato' Dr. Firdaus bin Haji Abdullah, Ketua Pengarah Dewan Bahasa dan Pustaka.  Kumpulan ini di bawah bimbingan serta asuhan Yang Bhg. Tuan Hj. Mahzan manan, diketuai oleh Hj. Abu Bakar bin Hj. Buyong, manakala kumpulan ini dianggotai seramai 11 orang pegawai DBP. 

 

JAKARTA, 15-18 DISEMBER 2006 - Satu Festival Exhibisi Seni Budaya Islam Negara-Negara Anggota MABIMS telah berlangsung di Jakarta. Kumpulan Nasyid Rayyan DBP telah dipilih oleh JAKIM mewakili negara ke Festival ini.  Festival yang penuh gilang gemilang  selama 2 hari ini telah dirasmikan oleh Menteri Agama Republik Indonesia iaitu Bapak Haji Muhammad Maftuh Basyuni [selanjutnya]

KUMPULAN NASYID RAYYAN JOHAN DAN PERSEMBAHAN TERBAIK
Kumpulan Nasyid Rayyan, Dewan Bahasa dan Pustaka 
yang mewakili Kementerian-kementerian Malaysia dalam Festival Nasyid Peringkat 
Kebangsaan ke-17 1427H/2006 [selanjutnya]

Laman Utama  Profil  Album  Berita  Galeri  Hubungi Kami

KEJAYAAN

Johan Festival Nasyid Antara Kementerian 2004

Naib Johan Fsetival Nasyid Antara Kementerian 2005

Johan Festival Nasyid Antara Kementerian 2006

Johan dan Persembahan Terbaik Festival Nasyid Peringkat Kebangsaan 2006

 

 

 

 

 

 Kemaskini pada 2017-01-10 14:26:11 daripada Pentadbir Sistem

  •  
  • Print
  • Email this page

Penggunaan laman web rasmi Dewan Bahasa dan Pustaka tertakluk pada Garis Panduan Portal myGovernment dan Laman Web/Portal Agensi-agensi Sektor Awam Paparan terbaik Internet Explorer 9.0 ke atas atau Google Chrome, resolusi 1024 x 768 pixel.