Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Talian Penting 03-2147 9000 | webmaster@dbp.gov.my |     
   
   
Laman Web Rasmi
Dewan Bahasa dan Pustaka                           

                                                                                                                                                                                             Soalan Lazim      Hubungi Kami      Aduan dan Maklum Balas       Peta laman

Print

DR Mohd Hanafi Ibrahim. - Foto fail NSTP/Syamsi Suhaimi
 

KUALA LUMPUR: Naskhah sastera sebagai dokumen sejarah sosiobudaya tidak diberikan analisis yang sewajarnya sebagai bahagian penting penulisan sejarah di negara ini.

Ketua Bahagian Penyelidikan Sastera, Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), Dr Mohd Hanafi Ibrahim, berkata penulisan sejarah perlu mengambil kira tanggapan pengarang terhadap persekitaran sosial masyarakat dalam tempoh zaman ia dihasilkan.

Mohd Hanafi ketika membentangkan kertas kerja Retrospektif Pemikiran Gender Dalam Novel Melayu Satu Abad berkata, isu yang dibawa mempunyai kesan terhadap hubungan, fungsi dan peranan gender dalam pembangunan.

"Terlihat anjakan dan kedinamikan fungsi ekonomi, sosiobudaya dan politik dalam isu modenisasi yang dibawa," katanya pada Seminar Bahasa dan Sastera (SEBARA) 2017 di DBP di sini.

Mohd Hanafi berkata, dalam tempoh lebih satu abad novel Melayu moden, hubungan saling melengkapi dan kesetaraan peranan gender dalam ruang awam memanfaatkan kualiti dan pencapaian lelaki dan wanita untuk menjana pembangunan.

"Sebagai contoh, novel Gadis Sipu tulisan Adibah Amin yang dihasilkan pada dekad 1940-an mempunyai gagasan besar memajukan potensi anak gadis dalam ruang publik yang berdaya saing," katanya.

SEBARA yang mengangkat tema 60 Tahun Penyelidikan Bahasa dan Sastera di DBP dan Cabaran Masa Depan itu menyaksikan 25 kertas kerja dibentangkan.

Pembentangan itu membabitkan 10 kertas kerja dalam bidang sastera dan bahasa (12), selain satu kertas kerja dasar dan dua kertas utama.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Penggunaan laman web rasmi Dewan Bahasa dan Pustaka tertakluk pada Garis Panduan Portal myGovernment dan Laman Web/Portal Agensi-agensi Sektor Awam Paparan terbaik Internet Explorer 9.0 ke atas atau Google Chrome, resolusi 1024 x 768 pixel.